En liten spark?

Ja, jag vet inte. Det kanske bara är ett önsketänkande från min sida. Men både igår kväll och i morse tyckte jag att det kändes som en liten, liten rörelse inne i Zätas mage.

Zätas mage växer

Tänk, jag tycker Zätas mage växer fortare den här gången, men det är nog bara jag som inbillar mig. Hon har börjat att vagga lite när hon är ute och går, men hon kan fortfarande springa som hon gjorde idag, när vi var ute i ösregnet. Då ville hon komma in så snabbt som möjligt.


Zäta börjar få lite jobbigt att ligga ned. Magen tar emot, så hon ändrar ställning väldigt ofta.

Zäta och Yoda del 5

Ja, som ni har sett så har Zäta fått en liten mage. Är hon dräktig eller skendräktig? Ja, det är frågan. Kan ännu inte känna några rörelser som tyder på att det finns några valpar därinne.

Men när tiken har kommit så här långt  så

Embryot liknar nu en hund och kallas foster. Fostren har utvecklat ögonlock som täcker ögonen, och ytteröronen som täcker öronöppningen. Man kan också avgöra könstillhörigheten. Förbening sker av bröstben, bogblad och revben. Fosterblåsorna har nu blivit så stora att de fyller ut hela livmodern så att denna får ett mer jämntjockt utseende.


Kennelnamn

Ja, nu har dottern och jag äntligen ansökt om kennelnamn. Vi skickade in ansökan i torsdags, så nu är det bara att vänta på svar. Hoppas att namnet vi har valt inte redan är upptaget, för det är svårt att hitta på ett nytt.

Kan inte avslöja vad namnet blir, så ni får vänta och se.

Håll tummarna!

Liten magbild

Ja, så här ser Zäta ut nu. Nog är det något där inne alltid.

Zäta är i vanliga fall en ganska smal hund, men det är hon inte nu.

Pappa och son

Här ligger Yoda och Romeo och väntar på att få gå ut. De är så fina.

Yoda har s.k. rubinögon därför lyser hans ögon på ett annat sätt än Romeos.

Zäta 3 år

Ja, så var det Zätas tur att fylla år. Idag blev hon 3 år. Stora damen och med ganska stor säkerhet nu dräktig. Zäta fick lite presenter och även Yoda fick några små godbitar.

GRATTIS! GRATTIS! GRATTIS!

Yoda 5 år

Idag fyller Yoda 5 år. GRATTIS! min lilla gubbe.

Han fick en liten pipleksak av min mamma.

Det har varit så mycket idag, så jag har inte riktigt hunnit med att det var hans födelsedag. Men jag får köpa något till honom i morgon. Men då blir det fler presenter, för Zäta fyller 3 år den 23 juli.

Bara 2 tänder....

Klockan 15.45 hade vi tid på Årstakliniken för att ta bort Heras tandsten och kanske ta bort några tänder. Först blev Hera vägd och sedan lyssnade de på hennes hjärta. Allt var bra. Så var det dags för sprutan som skulle få henne att somna. Hon var så duktig, som inte sa ett ljud.

Medans Hera fick sina tänder omskötta, tog jag en tur i den nya gallerian vid Liljeholmen.

Kl 17.30 var jag tillbaka för att hämta Hera. Veterinären sa att det hade inte varit så farligt som vi hade befarat. 2 st tänder fick de dra, men det kan hon leva med.

Just nu ligger Hera och sover. Veterinären sa, att om Hera ville ha något att äta så kunde hon få lite, men jag tror att vi väntar till i morgon.

Jag hade fått ett kostnadsförslag på 2.500 kr, men det gick bara på 1.700 kr.

Nästa hund som måste ta bort tandsten är Summer. Ska beställa tid för henne nästa vecka.


Hera till tandläkaren

Hallå där!

I eftermiddag ska Hera till veterinären för en sanering av hennes mun. Stackarn, hon har så dåliga tänder. Jag hoppas hon får behålla några, annars blir det mjuk mat framöver :(. Hera blir 9 år i höst och hon har alltid, så vitt vi vet, haft dåliga tänder. Hon är en omplaceringshund och vi vet inte riktigt hur hon blev skött innan hon kom till oss.

Men även fast hon har så dåliga tänder så är hon världens gladaste och piggaste lilla hund.

Jag återkommer ikväll och berättar hur det gick.

Vad ska man tro?

Idag har Zäta mått illa 2 gånger, båda gångerna direkt efter att hon hade ätit. Jag läste i en av mina hundböcker, att mellan 15 - 28 dagar kan tiken må illa och det betyder troligen att hon är dräktig.

Ja, ska man ta detta som ett tecken på att det finns någonting i hennes lilla mage?

Vi väntar och ser.

Zäta och Buster

Idag åkte jag och Zäta hem till en av mina kompisar som bor i ett 1700-tals hus med egen trädgård mitt inne i stan. Är inte alls avundsjuk, nej då ;)

De har en lagotto som heter Buster och är 6 månader. Jag kan säga som så, de kom inte så bra överens.

Det hade nog mest att göra med att Buster är så ung ännu och lite väl bussig. Fast jag tyckte han skötte sig väldigt bra. Så Zäta ville mest bara sitta i mitt knä. Jag tror att det kommer att gå bättre nästa gång vi ses.

Härlig trädgård, eller hur?

Ett par bilder till på Zäta och Buster kommer här.
 


Zäta och Yoda del 4

Ja, jag vet inte vad jag ska tro. Är Zäta dräktig eller ej. Jag har försökt att jämföra Zäta med de andra två tikarna som är här hemma. Känna på deras magar och sedan på Zätas. Ena minuten tycker jag att det finns en viss skillnad medans i nästa sekund, så känns de helt lika. Ja ja, det är bara att fortsätta och vänta.

Ifall nu Zäta skulle vara dräktig så bör detta ske inne i lilla magen

Livmodern är markant förstorad. Embryot är 17-27 mm. Första förbeningen ses på huvudbenen. Ögonen syns tydligt och man anar öronens plats liksom de båda spenraderna. Vid bukpalpation är fosterblåsorna ovala och ca 25 mm stora.

Romeo mår bättre

Tack för alla vänliga kommentarer.

Jo, Romeo verkar helt återställd nu, fast han får fortsätta att äta medicinen ett par dagar till. Det är svårt att få honom att inte busa för mycket med mamma Summer. Känns så synd att behöva säga åt dem, när de har så kul. Men jag vill ju inte att det ska bli värre.


Bagarmossen i natt

Ja, så var det Romeos tur att behöva uppsöka veterinären.

Igår kväll på sista promenaden, jag hade med mig alla 5 hundarna, när vi nästan var hemma, så dök det upp en större hund på andra sidan gatan. Och naturligtvis så måste ju alla mina hundar sätta igång och börja skälla och dra i kopplen. Helt plötsligt så börjar Romeo att skrika. Först tror jag att han har blivit stucken av något kryp, så jag lyfter upp honom och börjar gå hemåt för att kunna undersöka honom lite bättre.

Väl hemma, så försöker jag kolla igenom Romeo, men jag hittar ingenting. Jag sätter ned honom på golvet, men då vill han inte gå, han sitter bara och stirrar på mig med öronen bakutstrukna. Han ser precis ut som "HJÄLP MIG!" Jag sätter mig bredvid honom en stund, men han ser likadan ut. När jag sedan flyttar mig till vardagsrummet så kommer han efter, men sätter sig nära mig igen. Då tänker jag att, han kan ju röra på sig så det är nog inte så farligt. Han kanske har fått en liten chock. Så vi går och lägger oss. Jag låter Romeo ligga i min säng. Han fortsätter att vilja luta sig emot mig. Men så flyttar han sig lite och skriker han till igen.

Jag bestämmer mig för att ta en taxi till Bagarmossen Djursjukhus. Först ringer jag naturligtvis och berättar vad som hänt och de tycker att jag ska komma in.

Medans vi väntar på taxin så låter jag Romeo gå lite och precis när jag ska lyfta upp honom för att stiga in i bilen så skriker han ännu en gång.

Väl framme vid Bagarmossen får vi veta att det är mellan 1 - 2 timmars väntetid. Klockan är runt 01.00. Ja, det var ju bara att vänta, men ojojoj vad trött jag var.

Vid 03.30 får vi äntligen träffa en veterinär, som mycket grundligt går igenom hela Romeo. Och tillslut hittar ett ställe på ryggraden, precis bakom skulderbladen där Romeo visar tydligt att han har ont. Hur det här har uppkommit vet jag inte riktigt, men det kan ha varit så att när hundarna fick syn på den andra hunden och de började skälla och dra i kopplen, så kanske Romeo kom ivägen för någon av de andra hundarna. Eller att Summer när hon lekte med Romeo tidigare under dagen (hon leker ganska häftigt) kom åt honom på ryggen.

Ja, nu har Romeo fått antiinflammatorisk medicin som han ska äta i 5 - 10 dagar och även ta det extra lugnt i 14 dagar. Inget bus, långpromenader eller gå i trappor.

Han har varit uppe och gått lite nu på morgonen, men nu sover han igen.

Hoppas att det inte blir något mer allvarligt.


Och mat fick man.....

Idag stack vi iväg till Djurgården och Sturegård, ett kafé vid Djurgårdskanalen. Yoda fick hänga med den här gången.

Sturegård är ett härligt ställe både för mattar/hussar och deras hundar. Jag har skrivit om detta ställe på Hund i Sthlm

Här finns både mat för människor och hundar. Yoda fick en egen tallrik med smaskig kyckling + lite leverpastej.
 
Och även egen vattenskål. "Tur att jag fick vatten här, för matte hade glömt att ta med vattenflaskan" Fy matte!

Så Yoda hade en toppendag


Tror ni att jag kommer att bli pappa igen?

Vi åkte till landet

Som jag skrev i det förra inlägget så var vi på landet igår. Romeo, Zäta och Hera fick hänga med. Yoda var lite hostig så jag ville inte att han skulle anstränga sig så mycket, det är ju så varmt ute. Och Summer vill inte gå så långa promenader, den lilla latmasken.

Stugan som vi åkte ut till ligger i ett koloniområde ute i Skarpnäck. Vi hade en toppendag med sol och bad. Hundarna kunde springa lösa runt om i trädgården och även när vi tog promenaden ned till stranden. Här kommer lite bilder från världens härligaste söndag.
Till slut blev det för mycket, då måste man få vila lite.


Romeo har badat

Vi var på landet igår och det var ju otroligt varmt ute så hundarna fick ta sig ett bad i sjön. Och se hur Romeo tycker att man ska torka sig!

Zäta och Yoda del 3

Jag är fortfarande lite osäker, men det börjar hända saker som gör att det lutar åt att Zäta nog är dräktig. Idag har hon spytt 3 gånger, både igår och idag har hon vägrat att äta det torrfoder (Royal Canin Chihuahuafoder) som hon och de andra alltid äter. Och så har hon gått ned i vikt.

Så idag var jag och köpte Starter, ett hundfoder som är just för dräktiga tikar och valpar. Det fodret åt hon med god aptit, precis som hon gjorde förra gången hon väntade valpar.

Om man tittar i boken om Parning och Valpning, så kan man läsa att när det har gått ca 3 veckor:

 "Äggen fördelar sig jämt mellan livmoderhornen och fäster vid livmoderväggen nitton till tjugo dagar efter befruktingen. Livmodern är lindrigt förstorad och fosterblåsorna är tydligt åtskilda från varandra. Embryot som ännu bara består av ett antal celler är ca 5 mm långt. Fosterblåsorna är runda och ungefär 12 - 15 mm stora."

Ja, det är bara att vänta och se. Det är faktiskt lite spännande.


Tack alla....

för era snälla kommentarer om Summer. Nu är hon precis som vanligt igen. Det känns så skönt.

Idag låg hon och myste på golvet i solen.

Lite bättre

Jag tror att Summer mår lite bättre nu. I morse var det som igår, men sedan ville Summer helt plötsligt ha mat. Det var ett gott tecken och nu på eftermiddagen har hon ätit en gång till. När vi var ute så hängde hon med de andra hundarna, så nu hoppas jag verkligen att det har vänt. Det är så tråkigt att behöva besöka veterinären igen. Vi har ju varit där så många gånger under en ganska kort period.

Så håll en tumme för att Summer nu är OK igen.

Illamående

När jag kom hem idag efter att ha varit en sväng på jobbet, upptäckte jag att någon utav hundarna hade mått illa inne i vardagsrummet. Kan det vara Zäta?

Nu är Summer dålig igen

Vet inte vad det är med henne. Hon vill inte äta och inte gå ut. Hon kommer fram till mig ibland och tittar på mig precis som "hjälp mig!" Men jag vet inte vad jag ska göra. Om hon inte är bättre i morgon, så får jag slå en signal till veterinären på måndag.

Tänk om det är analsäckarna igen. Risken är ju ganska stor.

Zäta och Yoda del 2

Det märks fortfarande inget på Zäta. Nu har det gått ca 2 veckor och om det är något på gång så händer detta:

Äggen passerar långsamt genom äggledarna och når livmodern tolv till sexton dagar efter befruktningen.

Det som kanske kan vara en liten ledtråd iallafall när det gäller Zäta, är att hon äter väldigt mycket. Hon är superhungrig.

RSS 2.0